Het einde van het tijdperk van analoge televisie?

tv-afstandsbedieningIn Nederland kijkt nog maar 12% (ongeveer 900.000 mensen) televisie via het ouderwetse analoge signaal. In 2004 was dat nog 90%. Een sterke daling dus in de afgelopen tien jaar. Er gaan steeds vaker geluiden op om de spreekwoordelijke stekker uit analoge televisie te trekken. Heeft analoge televisie nog wel bestaansrecht met de sterke opkomst van digitale televisie en de mogelijkheden die ons tegenwoordig worden geboden?

Wetswijziging noodzakelijk

Het is niet mogelijk om zomaar te stoppen met het aanbieden van analoge televisie. In de Mediawet staat namelijk dat kabelaanbieder minimaal 15 analoge zenders door moeten geven. Voor het verlagen van dat aantal, of het geheel verdwijnen van het analoge signaal, zal dus een wetswijziging moeten komen.

Digitale televisie maakt analoge signaal overbodig

Met alle voordelen van digitale televisie is het analoge signaal in de praktijk eigenlijk al overbodig. We zetten de voordelen van digitale televisie hieronder op een rijtje:

    • Veel betere beeld- en geluidskwaliteit

Dit spreekt voor zich. Door de hedendaagse techniek is het niet meer noodzakelijk naar de ‘sneeuw’ analoge televisie te kijken: haarscherp, kraakhelder beeld met bijpassend (surround) geluid geven televisie kijken een geheel ander ervaring dan ‘vroeger’.

    • Groter aanbod van kanalen en extra diensten

Het afgelopen decennium is het aanbod aan televisiezenders werkelijk geëxplodeerd. Liefhebbers van live sportwedstrijden, natuurprogramma’s, films en erotiek hebben de zenders voor het uitzoeken. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om per maand je eigen televisie abonnement aan te passen en kun je onbeperkt de door jou gewenste zenders en pakketten gratis aan- of uitzetten. Dit is toch wel één van de grootste voordelen van digitale televisie anno 2015.

    • digitale-tv-gidsWeg met de tv-gids!

Nog een groot voordeel van digitale televisie is het gebruik van de digitale tv-gids. Nooit meer zoeken naar de gids, hopende dat de hond hem niet heeft kapot gescheurd. Met slechts één druk op de knop is het gehele programma van alle beschikbare zenders onder handbereik.

Wat houdt ons tegen?

Gezien de voordelen en het aantal mensen wat nog analoge TV kijkt, lijkt slechts een kwestie van tijd totdat het analoge signaal helemaal verdwijnt uit de Nederlandse huishoudens.  Naast bovengenoemde Mediawet is er misschien nog een belangrijke factor: de ouderen in Nederland. Deze ouderen zijn de grootste groep analoge kijkers. Zij vinden het goed zo en raken vaak al in paniek bij alleen al de gedachte aan een tweede afstandsbediening (om de decoder te bedienen). Als de kabelboeren echt stappen willen zetten – een eerder initiatief met gratis digitale kastjes is compleet mislukt – zullen zij met een passende oplossing moeten komen voor deze groep televisiekijkers.

 

Tags: ,