Is Netflix geschikt voor mobiel gebruik?

De streamingdienst Netflix heeft sinds de introductie in Nederland, en ook hier op tv5info, al vaak het nieuws weten te halen door met een vernieuwend concept te komen voor een redelijke prijs. De dienst speelt in op de mogelijkheden die het internet biedt voor het bekijken en afspelen van digitale media en geeft gebruikers de mogelijkheid om altijd en overal toegang te hebben tot de gehele Netflix-mediabibliotheek.

Toch zijn er wel nog twee basale eisen voor mensen die echt overal en altijd gebruik willen maken van Netflix, een mobiel apparaat en een snelle internetverbinding. Nou zal dat eerste niet zo’n probleem vormen (het hebben van een mobiel). Een snelle internetverbinding voor het streamen van video lijkt een groter probleem te vormen.

Dataverbruik Netflix

Om dit punt kracht bij te zetten nemen we eerst een kijkje naar het dataverbruik van een dienst als Netflix. Wanneer we op de site van de streamingdienst kijken, dan komen we er al snel achter dat de verbruikte hoeveelheid data afhankelijk is van de kwaliteit.

Kwaliteit Verbruik
Laag 300 MB per uur
SD 700 MB per uur
Full HD 3000 MB per uur
Ultra HD 7000 MB per uur

Relatie kwaliteit / dataverbruik op basis van gegevens Netflix

Volgens Netflix kost het afspelen van een stream in lage kwaliteit per uur dus ongeveer 300 megabyte aan data. Dit komt voor een film van anderhalf uur neer op 450 megabyte en aangezien de meeste films anderhalf uur of iets langer duren, kunnen er dus ongeveer 2 films per gigabyte bekeken worden. Wie wil kijken naar standaarddefinitie zal nog meer data verbruiken, een film van anderhalf uur kost daar ruim 1 gigabyte, terwijl een Full HD-film bijna 5 gigabyte verbruikt in anderhalf uur.

Behoorlijke hoeveelheden data dus. Met het kijken van een enkele Full HD-film zal de datalimiet van de gemiddelde smartphone-gebruiker waarschijnlijk al bereikt zijn en zelfs bij het kijken van films of series met lage kwaliteit zal de datalimiet voor veel smartphone-gebruikers al snel worden bereikt.

Netflix: een goede reden voor 4G

Daarnaast moet de verbinding natuurlijk ook snel genoeg zijn om met al deze data overweg te kunnen. Wie de bovenstaande verbruiksinformatie omrekent naar het verbruik per seconde, zal uit komen op ongeveer 85 kilobyte per seconde voor films met lage kwaliteit, 200 kilobyte voor films met SD-kwaliteit en 850 kilobyte voor films met Full HD-kwaliteit.

Uit deze cijfers blijkt dat 4G voor het mobiel afspelen van Netflix-gegevens bijna een vereiste is. Hoewel een 3G-verbinding ook voldoende snelheid biedt om films met lage kwaliteit af te spelen, kan het afspelen soms haperen, vooral wanneer de smartphone zich tijdens het kijken verplaatst – bijvoorbeeld in de auto of trein. Met 4G zijn veel hogere snelheden mogelijk en zou het bekijken van series en films, zelfs Full HD-kwaliteit, geen probleem mogen zijn. Bovendien is een 4G verbinding niet alleen maar aan te raden voor het streamen van films, wat dacht je bijvoorbeeld van snel kunnen navigeren, muziek spelen vanuit de cloud, tethering en videobellen.

Hogere datalimieten

Wat we uit de bovenstaande informatie mogen concluderen is dat mensen met een 4G-abonnement en smartphone met ondersteuning voor 4G op dit moment al klaar voor het mobiel gebruik van streamingdiensten, ware het niet dat hun datalimiet dit waarschijnlijk niet toestaat. De mobiele abonnementen lijken nog niet afgestemd op nieuwe toepassingen als Netflix en daardoor is het op dit moment nog vrijwel onmogelijk om zonder WiFi gebruik te maken van Netflix. Het is daarom te hopen dat providers dit ook snel inzien en hun datalimieten in de toekomst zullen verhogen of zelfs afschaffen, want alleen dan lijkt Netflix echt geschikt voor mobiel gebruik.