Belgische provider wil vergoeding dataverkeer van Netflix

De Belgische provider Telenet heeft een eerste signaal afgegeven van de strijd die zou kunnen losbarsten tussen Netflix en de traditionele kabelaanbieders. De provider wil namelijk dat Netflix en andere diensten die veel data verbruiken zelf gaan betalen voor deze data.

Profiteren van het netwerk

Volgens Telenet maken websites, zoals Netflix en Youtube, die veel gegevens versturen naar Telenetabonnees kosteloos gebruik van het kabelnetwerk, terwijl de provider daar flink in heeft moeten investeren. Het zou daarom volgens Telenet eerlijker zijn als grootverbruikers van data bij wet een bijdrage moeten leveren aan een hogesnelheidsnetwerk.
netflix-telenet

Garanties

Netflix liet eerder bij een soortgelijke zaak in de VS al weten wel bereid te zijn om te betalen voor netwerkverkeer, maar in dat geval kreeg het bedrijf wel garanties dat Netflix-verkeer voorrang heeft op het overige verkeer. In Europa is een dergelijke constructie vanwege netneutraliteit echter niet mogelijk. En dat is maar goed ook, omdat grote bedrijven anders met voorrangsregelingen kleine partijen uit de markt kunnen drukken.

Kleine kans van slagen

Zonder medewerking van grootverbruikers lijkt de kans dat zij een bijdrage moeten leveren aan het netwerk klein. De klant betaalt immers al voor het doorgeven van data en providers zijn nu eenmaal een doorgeefluik van gegevens. Providers hebben in de afgelopen jaren hun eigen product bovendien regelmatig gepromoot als zijnde snel en onbeperkt. Het lijkt dan ook vreemd dat ze nu klagen over het feit dat men daadwerkelijk gebruik wil maken van de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te versturen en ontvangen met hoge snelheid.

 

Tags: , , ,